Frank Westerman Leidse gastschrijver 2016

Frank Westerman (Emmen, 1964) is de nieuwe gastschrijver aan de Universiteit Leiden. Westerman onderzoekt – dit najaar samen met studenten – op literaire wijze hoe onze geschiedenis in elkaar zit. Op 3 november houdt Westerman de Albert Verwey-lezing in Leiden.

Taal tegen terreur

Fotograaf Keke Keukelaar

Fotograaf Keke Keukelaar

Frank Westerman weet al twintig jaar een groot publiek aan zich te binden in binnen- en buitenland. In zijn nieuwste boek, Een woord een woord, zoekt hij aan de hand van onder meer de Molukse treinkapingen uit wat taal kan uitrichten tegen terreur. Al zijn werken ontstijgen de journalistiek, doordat Westerman een persoonlijke visie op het (recente) verleden ontvouwt. Of het nu gaat om zijn reportages over Russische schrijvers in totalitaire tijden (Ingenieurs van de ziel), of om het gesol met een opgezette Afrikaan in El Negro en ik.


Anders kijken

Westerman zal vanaf september gedurende een semester colleges geven aan de universiteit, waarvan een aantal openbare lezingen. De colleges zijn – na aanmelding – in principe toegankelijk voor studenten van álle studierichtingen. Het gastschrijverschap is sinds 1985 aan de Leidse universiteit gevestigd en een samenwerkingsverband van de universiteit met NRC Handelsblad. Uitgangspunt is dat studenten en docenten op deze manier in aanraking komen met een schrijver die zelf literatuur maakt en die gewend is op een andere manier te kijken en te formuleren dan aan de universiteit gebruikelijk is.

Gastschrijver Leiden

De Bezige Bij

Frank Westerman


Studeren in Leiden

Bachelor


Master

Laatst Gewijzigd: 18-05-2016